Wat is SharePoint?

Wat is SharePoint? Vraag je je af hoe je SharePoint Online kunt gebruiken? Microsoft MVP Benjamin Niaulin behandelt SharePoint Online best practices, tips en trucs en kijkt naar enkele veelvoorkomende fouten in SharePoint.

Meer dan 1500 van u hebben zich aangemeld voor mijn webinar over dit onderwerp, Zuig niet op SharePoint-vermijd de veelgemaakte fouten, om te leren hoe u meer uit dit geweldige Microsoft-platform kunt halen.

Voor het geval je het gemist hebt, hier is een samenvatting met de V&A, mijn dia’s en de webinar opname.

Als je denkt over het inzetten van Microsoft Teams, bekijk dan ook onze blogpost over Microsoft Teams en SharePoint-integratie.

Wilt u gebruik maken van moderne samenwerkingstools zoals Microsoft Teams? Bekijk onze on-demand webinar, U hebt de overstap gemaakt naar Office 365-nu wat? om te leren hoe u uw Office 365-abonnement kunt gebruiken om gelijke tred te houden met de zich ontwikkelende werkplek.

Wat is SharePoint?

Als ik mensen deze vraag stel, is het meest voorkomende antwoord dat ik krijg: Nou…ik weet het niet echt.

SharePoint is eigenlijk een platform en dit is heel, heel belangrijk. SharePoint is een platform waar je je eigen show kunt bouwen.

Je kunt het als LEGO stukken bedenken. SharePoint geeft je bouwstenen om je eigen dingen te bouwen. U heeft alle kleine LEGO stukken, en u stelt ze samen om te bouwen wat u maar wilt, of dat nu een internet website is of een collaboratief intranet.

Het is heel belangrijk om te begrijpen dat SharePoint geen tool is, zoals Word of Excel. Het is niet iets wat je installeert en iedereen krijgt hetzelfde. Iedereen krijgt hetzelfde platform, maar niet iedereen gaat zijn SharePoint op dezelfde manier bouwen.

Wat kunnen we precies doen met SharePoint?

Intranetten
Extranetten
internetpagina’s
Samenwerking portalen
Proceslocaties
Toepassingen
SharePoint kan worden gebruikt om het intranet van een organisatie op te bouwen. Of het kan gebruikt worden om een extranet op maat te bouwen, zodat mensen het kunnen controleren.

U kunt zelfs processites bouwen om een bedrijfsproces te vervangen. Sommige mensen gebruiken het om applicaties te maken.

Bijvoorbeeld: elke keer dat u een Yammer-groep maakt om een gesprek te voeren met uw collega’s, wordt er ook een SharePoint-site gemaakt – een teamsite om samen te werken aan gedeelde documenten. Dit is een manier waarop SharePoint kan worden gebruikt als een intranet in plaats van alleen maar een intranet.

Dat is het idee van SharePoint: bouw wat je wilt bouwen met dit platform.

Migreer snel en eenvoudig naar SharePoint of Office 365.
Best-in-class migratie voor alle versies van SharePoint
met onbeperkte gegevens, en aangepaste rapportage.

De structuur van SharePoint

Omdat SharePoint zo’n groot platform is, wilde ik even snel de basisstructuur samenvatten om er zeker van te zijn dat iedereen op dezelfde pagina zit.

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen:

Sites
Lijsten
Bibliotheken
Collecties van de site
Hubsites

Wat zijn SharePoint-sites?

Als u het eenvoudig wilt houden, is een SharePoint-site in principe een doos. En binnenin deze box – in uw SharePoint-site – bevinden zich al uw lijsten en documentbibliotheken. Dat zijn de twee soorten objecten die u meestal in de box vindt.

U wilt een site zien als een doos waarin u dingen plaatst, omdat die visualisatie u helpt te begrijpen dat het niet per se gemakkelijk is om te delen wat er in de ene doos zit met wat er in een andere doos zit.

Later zult u zien dat er andere kleine objecten zijn zoals kolommen, zijkolommen, inhoudstypes en andere dingen zoals dat. Maar idealiter wilt u een site zien als een doos waarin u dingen plaatst, omdat die visualisatie u helpt te begrijpen dat het niet per se gemakkelijk is om te delen wat er in de ene doos zit met wat er in een andere doos zit.

Wat zijn SharePoint-lijsten?

Als we weten dat een site een doos is met lijsten en bibliotheken erin, wat is dan precies een lijst en wat is een documentbibliotheek?

Het is net als het maken van een tabel in Word of Excel: elke kolom die u maakt, betekent meer informatie in elke rij.

Een SharePoint-lijst is in wezen een tabel op het web die gemakkelijk te maken is, gemakkelijk te gebruiken is en toegankelijk is vanuit elke browser.

Het is net als het maken van een tabel in Word of Excel: elke kolom die u maakt, betekent meer informatie in elke rij. Het enige verschil is dat een lijst alle kenmerken van SharePoint heeft voor versiebeheer, goedkeuring van de inhoud en voor werkstromen.

Wat zijn SharePoint-bibliotheken?

Documentbibliotheken zijn in wezen hetzelfde. Ze zijn een tabel, maar in plaats van gewone tabellen voor het beheer van inhoud of gegevens, is de tabel eigenlijk voor de documenten die ze bevatten.

Waarom organisaties wereldwijd kiezen voor een SharePoint intranet? Ontdek de 5 voornaamste redenen in deze blogpost.